Wednesday, February 11, 2009

Soomaa ilmatark: kevad ei ole enam kaugel


Head uudised külmapelglikemale inimestele tulevad Soomaalt Indrek Heinalt, kelle teatel peaks olema talvel selg puruks, kevad lähedal ning pikemas perspektiivis lootust ilusale suvele.


Soomaa
ilmatark Indrek Hein ütles, et loodus teeb küll imelikke käike, kuid suurem osa ilmamärke näitavad siiski, et kevad ei ole enam kaugel.

"Tavaliselt on täiskuu toonud küpse külma, kuid nüüd on olnud üsna soe, puud oli öösel tilgas," rääkis Hein. "Suurt külma ei tohikski enam tulla, kuigi eks taganev talv veel jupsib ja miinuseid viskab. Tänavu on olnud nii, et põhja pool Eestis on olnud jahedam ja lumerikkam, kui lääne pool."

Jahedama ilma piir läheb Heina märkamist mööda libamisi Paide ja Türi juurest Rakvere poole, Soomaa jääb soojemasse ossa, Rakveres on aga külmem.

"Aasta algus oli selge, samuti küünlapäev ja kui nüüd esimene märts on ka ilus, siis tuleb suvi kindlasti etem, kui eelmine," lubas Hein. "Kui eelmisel suvel vähemalt meil põhiliselt sadas, siis tänavune peaks tulema kuivem."

Praegugi on Soomaal nii märg, et kohalikud elanikud teevad enamiku vajalikest käikudest kummisaapaga. Märg küljealune on hoidnud liikvel ka kährikud, kes õiget talveund tänavu maganud polegi.

Lähiaja ilmast rääkides arvas Hein veebruari lõpus tulevat ühe kõvema tormi, mis toob kaasa kas tugeva lume- või vihmasaju.


Allikas: maaleht
Bianca Mikovitð

No comments: