Monday, April 06, 2009

Talukohta ei ole unustatud

Soomaa rahvuspargi külastuskorralduse spetsialisti Rait Partsi ütlemist mööda ei ole Toonoja matkaraja ja Mardi talu eest hoolitsemist unustatud, kuigi looduskaitsereformi ja rahanappuse tõttu on see takerdunud.

Partsi kinnitusel on matkarajale viiv rippsild praegu tõesti suletud, sest selle omanik, Ülejõe talu peremees on mures oma vara pärast.

«Omanik väidab, et matkajad on tema maja juures paha teinud ja sinna pääsesid nad just tänu sillale, mis vaatamata halvale tehnilisele seisukorrale on kõigile avatud olnud,» kõneles ta.

Spetsialisti sõnul püütakse Ülejõe peremehega läbi rääkida ja saavutada kas või selline kokkulepe, et too annaks silla värava võtme külastuskeskusse. «Siis oleks omanikul vähemalt mingi kontroll seal käijate üle.»

Praegu soovitas Rait Parts Toonojale minna mööda pikemat, viieteistkümne kilomeetri pikkust matkarada, mis kulgeb piki Halliste ja Navesti jõe serva. See on paar aastat tagasi korrastatud vana vankritee, mis algab Riisalt ning viib matkajad üle Toonoja Mesimurakale.

Mardi talust rääkides tõdes spetsialist, et kuni eelmise aasta lõpuni kandis selle eest hoolt riiklik looduskaitsekeskus, kuid pärast looduskaitsereformi on see töö rohkem kohalikele inimestele ja entusiastidele jäänud.

Parts kinnitas, et vähehaaval püütakse seda paika siiski korrastada. Põlenud saunale on pandud uus katus ning vahetatud on ülemised palgid. Elumajast lammutati 2007. aastal välja vanad küttekolded ning mädanenud põrandalauad. Korrastatud on ka matkaraja märjemaid ülekäigukohti.

«Oleme taluõuel korraldanud talguid,» lisas spetsialist. Viimati puhastati hoonete ümbrust võsast tänavu talvel. Siis oli ettevõtmisse haaratud Eestimaa Looduse Fond.

Järgmise tööna on Partsi sõnul plaanis esimesel võimalusel panna elumajale uued põrandad ja aknad ning paigaldada laetalad, et hoone laiali ei vajuks.

«Tahame selle koha ikka korda teha, kuid saame seda teha vähehaaval,» lausus ta.


Allikas: sakala

1 comment:

Unknown said...

Selle sillaga tekib õigustatud küsimus, et kas sel talul on ikka õigust silda sulgeda ja sel liikumist keelata: nimelt asub sild vähemalt osaliselt väljaspool maaomandi piire. Seega on vaieldav, kas konkreetne sild saab üldse olla eraomand mille valdamist saab sellisel kujul piirata!